نگهداری از ماهی باید با رعایت اصول بهداشتی و فراهم کردن دمای مناسب انجام شود. امروزه آگاهی مردم از خواص بینظیر و شگقتانگیز محصولات دریایی و تاثیر آنها بر سلامتی افراد افزایش یافته است. به همین دلیل مصرف انواع ماهی و میگو بهطور چشمگیری در میان مردم رواج پیدا کرده است.
یکی از پرسشهای متداول اغلب مصرفکنندگان غذاهای دریایی، نحوه نگهداری و محدودیت زمانی ماندگاری آنها در یخچال و فریزر است.
در این مقاله نخست توضیح مختصری از نحوه استفاده و نگهداری ماهی از گذشته تا کنون خواهیم داد و در ادامه فریز کردن ماهی بهصورت خانگی و صنعتی را با هم مقایسه میکنیم. در انتها نیز نکات کلیدی و مراحل قبل از فریزر کردن ماهی در طولانیمدت را شرح خواهیم داد.
با ما تا انتهای مقاله همراه شوید.
نگهداری از ماهی در گذر زمان
در گذشته، اغلب خانهها به لوازم سرمازا مجهز نبودند و خرید ماهی روزانه انجام و در همان روز تمام ماهی خریداری شده مصرف میشد. اما به دلیل حساس بودن گوشت ماهی، فقط شهرهای حاشیه دریا و رودخانه قادر به تهیه و مصرف این غذای محبوب بودند.
با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی، لوازم سرمازا نیز به خدمت مردم درآمدند. صنعتی شدن شهرها و مشغله زیاد مردم موجب شد فرصت کمتری برای تهیه مواد غذایی بهصورت روزانه داشته باشند.
به همین دلیل اغلب خانوادهها، مخصوصا افراد شاغل، به فکر خرید عمده مواد غذایی و نگهداری آن در فریزر افتادند. با انجام این کار، صرفهجویی زیادی در زمان شده و سرعت آشپزی آنها بهطور چشمگیری افزایش مییافت.
امروزه در بسیاری از خانهها فریزرهای پیشرفتهای وجود دارد که قابلیت نگهداری از ماهی را برای مدت طولانی دارند. اغلب فریزرهای خانگی با داشتن دمای منفی هجده درجه میتوانند ماهی را حداکثر به مدت شش ماه نگه دارند.
نگهداری ماهی در فریزرهای خانگی یا صنعتی؟
اصولا فریز کردن مواد غذایی، مناسبترین شیوه برای نگهداری طولانیمدت و پیشگیری از فساد آنها است. در این بین نگهداری از ماهی به دلیل حساس بودن گوشت آن به دقت بالا و رعایت برخی نکات نیاز دارد.
مدت زمان نگهداری ماهی در فریزرهای خانگی به دما و امکانات دستگاه بستگی دارد. فریزرهای صنعتی در اغلب موارد نسبت به نمونههای خانگی از دمای پایینتری برخوردار هستند. از سویی درب فریزر خانگی در طول روز برای گذاشتن یا برداشتن مواد دیگر باز و بسته میشود. به همین دلیل دمای داخلی فریزر نوسان داشته و مدت زمان نگهداری از ماهی را پایین میآورد.
بر این اساس زمان حفظ ماهی به شکل منجمد با روشهای خانگی کوتاهتر از شیوههای صنعتی است.
مراحل آمادهسازی ماهی برای انجماد
اغلب ما ترجیح میدهیم ماهی را بهصورت روزانه خریداری و مصرف کنیم. انجماد ماهی موجب از بین رفتن بخشی از خواص آن شده و کیفیت پخت آن را نیز پایین میآورد. نگهداری ماهی در یخچال نیز برای مدت طولانی امکانپذیر نبوده و حداکثر زمان آن به دو روز میرسد.
اما معمولا به دلایل گوناگون امکان استفاده از ماهی تازه را نداشته و باید ماهی مصرفی برای چند ماه را یکجا خریداری کرده و فریز کنیم. برای انجماد صحیح به منظور نگهداری از ماهی، بهطوری که کمترین آسیب به بافت آن برسد باید مراحلی را پشت سر بگذاریم:
-
سعی کنید ماهی خریداری شده را تا زمان رسیدن به خانه در جای خنک مانند یخدان نگهداری کنید.
-
اگر ماهی توسط فروشنده خرد نشده است ابتدا پولک آن را گرفته و با آب خنک بشویید. سپس با دستمالی تمیز آن را خشک کرده و قطعه قطعه کنید. (اگر اندازه ماهیها کوچک باشد، بهتر است آنها را بهصورت درسته نگهداری کنیم)
-
در مرحله بعد ماهیها را درون پلاستیک فریزر گذاشته و تا حد امکان هوای داخل آن را تخلیه کنید.
-
برای انجماد بهتر ماهیها در فریزر، سعی کنید آنها را روی هم قرار ندهید تا سرما با سرعت بیشتر به تمام قسمتها رسیده و کار انجماد با سرعت بیشتری صورت پذیرد.
-
بهتر است ماهیها را در فریزری قرار دهید که دمای آن منفی هجده درجه باشد. در این صورت امکان نگهداری از ماهی برای زمان طولانیتر وجود دارد. (بهطور معمول بهترین زمان حدود ۲ ماه است)
سخن آخر…
صنعتی شدن شهرها و به دنبال آن شلوغی، ترافیک، دوری مسیرها، ساعت کاری بالا و… همگی از عواملی هستند که فرصت کمتری برای رسیدگی افراد به کارهای شخصی و خرید روزانه بهجا میگذارند.
به همین دلیل در سالهای اخیر اغلب افراد با اقدامی هوشمندانه، خریدهای روزانه خود را بهصورت اینترنتی انجام میدهند. با خرید ماهی بهصورت آنلاین، دیگر نیازی به نگهداری از ماهی در فریزر نبوده و شما میتوانید محصولات دریایی مصرفی خود را بهصورت تازه استفاده کنید.
ناگفته نماند خرید از فروشگاه اینترنتی معتبر که تجهیزات لازم برای حمل و نگهداری ماهی در یخچال مخصوص را داشته باشد نیز بسیار مهم است. فروشگاه دل فیش به دلیل ارتباط مستقیم و بدون واسطه، ماهی، میگو و حتی ادویه جنوب را به سرعت و با کیفیت عالی به دست مصرفکننده در سراسر کشور میرساند.
به این ترتیب دوستداران غذاهای دریایی مانند میگو سوخاری و قلیه ماهی جنوبی میتوانند با اطمینان مواد غذایی مورد نیاز خود را بهصورت تازه و روزانه تهیه کنند.